Begrotingen Diaconie en Kerk 2023

Op woensdag 23 november houden we onze najaars gemeenteavond. Daar zullen o.a. de begrotingen van Diaconie en Kerk toegelicht worden. Via onderstaande links kunt u de verkorte versies van de begrotingen voor 2023 inzien. Hieronder vindt u alvast een korte toelichting op de belangrijkste punten. Als u vragen hebt of als u het uitgebreide rapport wilt inzien, kunt u dat doen via een mailtje naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of telefonisch bij ondergetekende op 0524-581677.

Vriendelijke groeten namens Diaconie en Kerkrentmeesters,

Joop Slaa

=====================================================================

Toelichting begroting Diaconie: (klik hier voor de .pdf)

De huidige tijd kenmerkt is door onzekerheid inclusief sterk stijgende kosten voor energie en levensonderhoud. Vele mensen in ons land en in de wereld hebben hier problemen mee. De diaconie wil in deze situatie binnen haar mogelijkheden extra hulp en ondersteuning kunnen bieden. Dit is ook tot uitdrukking gebracht in de begroting door:

• Een grote verhoging van uitgaven voor plaatselijk en wereldwijd diaconaat (niet via de afdracht collecten)
  • Een hogere bijdrage vanuit de gemeente via collecten en giften.

Het eindresultaat is een nadelig saldo van € 2300,-. Op het totaalvermogen is dit een verantwoord tekort. De gelden van de diaconie zijn voor hulp en ondersteuning van onze medemensen!

Gelukkig lijkt 2022 een normaler kerkelijk jaar te worden. De verwachting is dat wel op een kort zullen uitkomen, maar zeker niet groter dan in 2021. Het diaconaal werk moet doorgaan!

Toelichting begroting Kerk: (klik hier voor de .pdf)

Het eindresultaat van de begroting 2023 geeft een nadelig saldo van € 4550,- te zien. De oorzaak hiervoor is gelegen in een aantal zaken, die veroorzaakt worden de huidige energiesituatie en de daarbij behorend hoge kosten voor gas en elektriciteit en de toekomstplannen voor onze gemeente. Zo stijgen de verwachte energiekosten van € 7000,- naar € 15.000,-. Er zijn al enkele acties ondernomen om te besparen, maar de uiteindelijke effecten zijn onzeker.

Verder is aan de inkomsten kant de huuropbrengst van de pastorie verlaagd. Dit omdat in 2023 de pastorie mogelijk gaat worden verkocht. Dit om extra mogelijkheden te creëren voor een andere beheersituatie van het kerkgebouw. Aan de lastenkant is er een extra uitgaven post voor een kleine predikantsbezetting begroot. Dit in verband met een stukje continuïteit en pastorale zorg in de toekomst. De uitvoering van beide punten is nog niet zeker, maar het opnemen in de begroting geeft wel meer inzicht in wat er de komende jaren te verwachten is. Op de gemeenteavond zal nadere uitleg worden gegeven.